CASTRatie
De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. We noemen het onvruchtbaar maken van reuen vaak castratie en van teven sterilisatie. Dat is eigenlijk onjuist, want teven worden ook gecastreerd.
Het verschil tussen castratie en sterilisatie is in het kort:
- castratie: bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd, bij mannetjes zijn dit de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken
- sterilisatie: bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken
Gecastreerde teven leiden een langer en een gezonder leven dan ongecastreerde teven, daarom wordt castratie (bij niet fokteven) ook altijd aangeraden.
Voordelen teef:
- Geen loopsheid.
- Geen schijndracht.
- Geen ongewenste dracht.
- Geen baarmoederontsteking.
- Verminderde kans op tumoren melkklieren.
- Preventie van kanker aan de eierstokken en baarmoeder.
- Verminderde kans suikerziekte.
Voordelen reu:
- Castratie heeft een positief effect op: niet markeren (ergens tegenaan plassen), weglopen (loopse teven), rijden en agressie tegen andere reuen.
waarom castratieplicht?
Australian Labradoodles worden beschermd en volgens strenge (gezondheids-)regels gefokt om zo al hun bijzondere kwaliteiten te kunnen behouden. De honden die geregistreerd worden als fokhond worden grondig gescreend op erfelijke aandoeningen. Via een database kan naast gezondheidsuitslagen ook precies worden vastgesteld of er een te hoge inteeltcoefficient is bij een bepaalde match tussen teef en reu.
Groningse Doodles pups verlaten het nest dan ook onder contract. Dit houdt in dat de castratie voor de leeftijd van 18 maanden dient plaats te vinden. Een pup heeft eerst zijn/haar hormonen nodig om uit te kunnen groeien tot een stabiele hond.